Kend dine rettigheder
Selv om loven er den samme for alle kommuner og uddannelsesinstitutioner, kan der godt være forskel på, hvordan loven føres ud i livet i kommunerne og på de enkelte uddannelsessteder. Der kan også være forskel på, hvor meget information og oplysning der er at finde på de forskellige uddannelsessteder og kommuner. Derfor er det vigtigt, at du kender dine rettigheder, så du selv er opmærksom på dine muligheder og kan bede om dem.
Lige startet, i gang eller droppet ud?
Uanset hvor du er i dit liv, så kan du få hjælp til at tage en uddannelse, hvis du har psykiske problemer. Det gælder også, uanset om du vælger en boglig eller erhvervsorienteret retning. Der er mulighed for at starte uddannelse på ordinære vilkår med støtte, f.eks. med en mentor. Du har mulighed for at tage en erhvervsfaglig grunduddannelse på særlige vilkår, eller du kan få en uddannelse, der er skruet sammen, så den passer dig. Det kommer helt an på dine ønsker, kompetencer og behov.
Lovpligtige ordninger
De ordninger, som er lovpligtige, og som du har ret til, uanset hvor du bor i landet, er:
Hvem kan hjælpe dig?
Der er forskellige kriterier, man skal opfylde for at blive godkendt til de forskellige uddannelsesforløb eller støtteordninger. Det er enten din kommunale kontaktperson, vejleder eller uddannelsessted, der vurderer, om du opfylder kriterierne for støtte.
Husk også, at der kan være lokale tilbud og ordninger i de forskellige kommuner, som måske er det helt rigtige for dig. Spørg din kontaktperson eller vejleder i din kommune om dine muligheder.
Du kan læse mere om de forskellige støttemuligheder og ordninger på de næste sider - se menuen i venstre side.